Aktivere artikler som er publisert kun online

Urd Hertzberg
Innlegg: 3
Registrert: tor 09 aug, 2018 10:56

Aktivere artikler som er publisert kun online

Legg innav Urd Hertzberg » tir 12 nov, 2019 13:27

Hei,
Er det noen som vet hvordan indekseringspraksis hos Exlibris/PCI er knyttet til artikler som er publisert online, men ikke er del av et ordinært tidsskriftnummer? Vet noen om en god måte å gjøre "online only"-artikler søkbare i Oria fortløpende?

Et eksempel:
Vi har konsortieabonnement på Taylor & Francis SSH-pakke. Her inngår bl.a. "The International Journal of Human Resource Management".

Oria oppfatter ikke online only-artikler publisert her før etter noen måneder, og jeg er usikker på i hvilken grad Oria konsekvent plukker opp artiklene selv da. En kuriositet er at Browzine og deres LibKey Nomad som vi benytter, som vi også benytter, gir oversikt over og tilgang til artiklene med en gang de er publisert. Disse tjenestene fastslår tilgang ved hjelp av info fra lenketjeneren i Alma, så problemet kan altså ikke ligge der. Konkluderer derfor med at det har med indekseringspraksis i våre søkekilder via PCI kontra ThirdIron sine kilder. Legger ved skjermdump med eksempler.

Har noen erfaringer eller triks i ermet med dette, eller er det sånt vi bare må leve med?

Mvh Urd Hertzberg
Høyskolen Kristiania
Vedlegg
Online only.docx
(369.11 kiB) Lastet ned 246 ganger

Urd Hertzberg
Innlegg: 3
Registrert: tor 09 aug, 2018 10:56

Re: Aktivere artikler som er publisert kun online

Legg innav Urd Hertzberg » tir 12 nov, 2019 14:35

Jeg lurer forresten også på det "omvendte", altså om det er mulig å angi i Alma at vi har tilgang på alt bortsett fra slike "online only"-artikler, i de tilfellene de er indeksert i en PCI-kilde.

Emmanuelle Annie Pascal Dabin
Innlegg: 16
Registrert: fre 22 sep, 2017 9:07

Re: Aktivere artikler som er publisert kun online

Legg innav Emmanuelle Annie Pascal Dabin » tir 10 des, 2019 13:34

Hei,

Etter nærmere undersøkelse er eksempel 2 en post høstet fra Taylor and Francis men via Crossref.
Det kan være flere grunner til at høstingen i PCI er forsinket, for eksempel at posten ikke hører til i en tidsskrift/pakke, og faller ut. Derfor blir den plukket opp senere av Crossref. Akkurat det er vanskelig for oss å vite, men det vil Taylor and Francis kunne gi mer konkrete svar på.

Det er snakk om artikler dere har tilgang til uansett, gjennom pakker dere har aktivert i Alma, men de vil ikke være søkbare i Oria så lenge Oria ikke har en post å vise. Derfor er ikke det samsvar mellom det dere finner i Oria, og det dere finner med Browzine basert på lenketjeneren.

Mvh Emmanuelle

Urd Hertzberg
Innlegg: 3
Registrert: tor 09 aug, 2018 10:56

Re: Aktivere artikler som er publisert kun online

Legg innav Urd Hertzberg » tir 10 des, 2019 13:59

Hei Emanuelle,

Tusen takk for svar. Jeg skjønner for så vidt (i grove trekk) hvorfor dette skjer. Utfordringen er at vi ser at slike "online first"- eller "online only"-publiseringer stadig øker i omfang, og det er ofte litt ymse hva som blir inkludert/ikke inkludert i ordinære lisensavtaler, hva som blir indeksert hvor og når, og når og hvordan det høstes til Oria (og andre tjenester for den saks skyld). Vi på Høyskolen Kristiania får relativt jevnlig rapporter om ulike varianter av denne typen problemer.

Spørsmålet mitt er derfor kanskje heller om det er flere som sitter med samme opplevelse, og om noen jobber aktivt med denne problematikken lokalt på institusjonenene eller på tvers innenfor konsortiet? Finnes det noe vi kan gjøre for å utbedre feilkilder, feil informasjon om tilgang eller manglende indeksering selv, eller i fellesskap?

Har noen av bibliotekene noen konkret strategi for å følge opp denne typen saker, eller lar man dem bare ligge og godtar at dette er rusk i systemet?

Blir glad for alle konkrete tips, men er like interessert i å høre hvordan andre institusjoner ser på dette. Er det bare vi som sliter med disse tingene?

Urd / Høyskolen Kristiania


Gå tilbake til «Oria»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest