Kopinor og Leganto

Ann-Louise Skjager
Innlegg: 133
Registrert: ons 22 apr, 2015 8:57

Kopinor og Leganto

Legg innav Ann-Louise Skjager » fre 12 jan, 2018 11:35

Hei,
Bibsys skal i møte med Kopinor om bl.a. integrasjon og funksjonalitet mellom Leganto og Kopinor. Hva er tankene hos dere på hvordan dette bør fungere? Spesielt interessant kan det være å se på ønsket funksjonalitet for registrering i BOLK.

Her ved LSB ønsker vi en mulighet for å registrere direkte til BOLK fra innførselen i pensumlista. Kanskje vil det også være hensiktsmessig med mulighet for å registere en hel liste i en og samme manøver.

Om vi kan laste opp digitalt objekt (f.eks. skannet dokument på innførselen), så kan vi på sikt tenke at vi faser ut digitalte kompendier i nåværende form. Men da må vi sikre oss at rettighetsavklaringer og tilganger er ivaretatt, slik at vi ikke ender opp i en juridisk gråsone.

Det er fint om vi her i forumet kan dele noen tanker på hva vi ønsker.
Ann-Louise Skjager
OsloMet - storbyuniversitetet

Anne Kristin Gilje
Innlegg: 21
Registrert: tor 21 sep, 2017 14:13

Re: Kopinor og Leganto

Legg innav Anne Kristin Gilje » ons 17 jan, 2018 14:05

Hei,
støtter det du skriver her Ann-Louise.
I HSN er det Hustrykkeriet som har ansvaret for å registrere innholdet i kompendier i Bolk. Hustrykkeriet ønsker seg en løsning der informasjon om den enkelte innførsel som skal inn i et kompendium overføres fra Leganto til Bolk (slippe dobbelt-registrering av f.eks. isbn, sidetall, tittel på kapittel, emneinformasjon, navn på emneansvarlig o.l).
Pr nå bruker vi tag "I kompendium" for at Hustrykkeriet ser hva som skal registreres. Kan jo tenke seg/ønske seg at det kommer en egen "knapp" med "Send til Bolk" el.l. Hvordan løser man da at Hustrykkeriet ønsker å kontrollere før det oversendes til Bolk?

Kan man få til en løsning der kompendie-innholdet (altså selve filene) blir tilgjengelig for studentene i Leganto, hadde det vært bra! Da må det på plass en løsning som begrenser bruk (ut over det vi selv kan velge ved publisering av listen pr nå).

Hilsen
Stina - HSN

Christoffer Naustdal
Innlegg: 13
Registrert: tor 18 jan, 2018 8:53

Re: Kopinor og Leganto

Legg innav Christoffer Naustdal » tor 18 jan, 2018 9:06

Hei,

Eg skreiv tidlegare ein "best practice" slik eg ser det. Asbjørn spurte om eg kunne gjere det. Eg har ikkje sendt den til Bibsys, pga at vi ikkje har diskutert den nok her på HVL. Så førebels er det mine eigne tankar om kva som skulle vere best:

Alternativ 1:
Når den som registrerar pensumlista i Leganto vel kategori bok eller bokkapittel, så blir det mogeleg å klikke på ein knapp for den referansen «Ynskjer digitalt materiale frå Bolk». Når ein gjer det startar ein plugin frå Bolk der ein får beskjed om utdragets størrelse og om Bolk har det tilgjengelege digitalt samt kostnader ved bruk. Er utdraget på meir enn 15% eller at Bolk må innhenta materialet så får ein òg beskjed om det. Ein kan då bekrefte at ein vil bestille det.

Bolk opprettar då ein unik URL som blir sendt til Leganto og automatisk lagt inn i referansen i Leganto. Lenkja er berre synleg når ein student på emnet er logga på. Viss Bolk må henta inn materiale eller løyve for utgjevar så får ein beskjed om det. Får ein ok på førespurnaden blir lenkja automatisk lagt inn og den som har bestilt får beskjed. Fekk ein ikkje naudsynt løyve så får den som bestilt beskjed om det.

Alt dette blir gjort i Legantos grensesnitt. I Bolk blir det automatisk oppretta ein bestilling basert på informasjonen Leganto sender. Ein er sjølv aldri aktivt inne i Bolk.

Viss institusjonen har retningslinjer for kva som kan vere digitalt, til dømes: ikkje nye bøker (= 4 siste år), så skal ein i Alma kunne definere det. Viss ein registrar ein nylege utgitt bok så får ein beskjed om det og ein må grunngje kvifor. Ein bestilling blir ikkje automatisk lagt. Når biblioteket sjekkar lista så kan ho vel å godta at det kjem som digitalt materiale. Ein bestilling til Bolk blir då sendt og lenkje blir lagt i Bolk viss alt er ok hjå Kopinor. Viss ikkje så får den som bestilt beskjed om det

Alternativ 2:
Viss ein vil ha ein sterkare kontrollfunksjon så kan biblioteket ved gjennomgang av listene ha ein funksjon der ein bekreftar at materialet skal bli digitalisert hjå Bolk. Fyrst då blir bestillinga sendt til Bolk.

Med venleg helsing
Christoffer Naustdal
Høgskulen på Vestlandet
Med venleg helsing
Christoffer Naustdal
Høgskulen på Vestlandet

Ingrid Eggen
Innlegg: 10
Registrert: tor 07 apr, 2016 11:59

Re: Kopinor og Leganto

Legg innav Ingrid Eggen » man 22 jan, 2018 10:39

Hei! :wink:
Dette er hva jeg har sendt til Asbjørn Risan fra oss ved Nord universitet - men jeg ser jo at andre har poenger vi ikke har tenkt helt på:

Integrasjon mellom Leganto og Bolk – «ønskeliste»:
• Tidspunkt for overføring av data fra Leganto til Bolk må være etter bibliotekets kvalitetssikring. Biblioteket skal sørge for lenker til tilgjengelige elektroniske ressurser og unngå at det blir bestilt kompendieinnhold på publikasjoner som institusjonen allerede har tilgang til, derfor denne rekkefølgen.
• Hvem skal bestille kompendieinnhold? Mulig dette kan gjøres fra Leganto når biblioteket publiserer pensumlista og setter den til «Complete» i Alma?
• Vi ønsker at det skal være mulig å eksportere poster fra Leganto til Bolk. Her ser vi for oss at det enten blir mulig å hake av referanser på pensumlista for deretter å eksportere til Bolk. Eller – eksport til Bolk av en hel seksjon (kalt kompendium) eller eksport av ei avgrensing av lista på tagger (Høgskolen i sørøst-Norge legger visst opp til å merke kompendieinnhold med tagg «Kompendium»)
• Målet er å få tilbake en digital fil fra Bolk pr emne/pensumliste (og ikke en fil pr innførsel på lista).
• Vi ønsker en måte der fila blir tilbakeført fra Bolk til Canvas til rett emnerom – er dette teknisk mulig?
Pr i dag klarer systemene å kommunisere slik at pensumliste i Leganto blir synlig i Canvas (SIS-ID). Da tenker vi det også må kunne være mulig å få en import fra Bolk på ferdige pdf-filer (elektronisk kompendium) til emnerommene i Canvas.
• Vi ønsker i størst mulig grad arbeidsflyten automatisert.
• Informasjon om emnekoder og antall studenter må følge pensumlista. Antall studenter er det, etter hva vi forstår, håp om at skal kunne overføres fra FS til Leganto. Antall studenter skal inn i Bolk, og vi ønsker at antallet skal overføres automatisk fra Leganto til Bolk
Vi hadde en diskusjon om det var mulig å få elektronisk kompendium direkte klikkbart fra Leganto. I så fall trengs det tilgangsklarering, slik at bare de studentene som skal ta emnet får tilgang til fila. Vi konkluderte med at å legge ut kompendiefila i Canvas var en enklere og like bra løsning.


Gå tilbake til «Leganto»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester